Patrimoniul arheologic submarin al platoului de vest al Mării Negre

În prezent în curs de evaluare, HERAS este un proiect comun între oamenii de ştiinţă români şi bulgari, in care ne propunem să investigam platoul de vest a Mării Negre de la Dunăre până la Capul Kaliakra. Obiectivele proiectului sunt de a descoperi, conserva şi promova patrimoniul arheologic subacvatic din această regiune. Zeci, poate sute de epave și situri arheologice aşteaptă să fie explorate. Pornind de la siturile din perioada elenă și romană și până la epavele moderne, această zona nu a fost niciodată explorată într-o maniera științifică și exhaustivă.

Abordare

Etica proiectului HERAS:

Arhive Analiza arhivelor și a documentelor vechi, în scopul de a determina locații probabile ale vestigiilor arheologice.

Evaluare Folosirea tehnologiei nonintruzive pentru cartarea site-ului.

Excavarea Lucrări arheologice la cele mai înalte standarde, folosind baze de date specifice, inventariere arheologica, desene, cartografiere, fotografie, filmare şi analiză fotogrametrica.

Conservarea Conservarea, restaurarea şi catalogarea artefactelor de către specialişti.

Analiza Analiza rezultatelor de către specialişti care, de asemenea, participă la prezentarea rezultatelor în publicaţiile ştiinţifice.

Publicarea Prezentarea rezultatelor către public, prin expoziţii şi mass-media.

Expozitii Organizarea de expoziții care să cuprindă artefacte de la un singur sit arheologic (de exemplu zona Tomis) sau expoziții care să cuprindă artefacte de la mai multe situri arheologice in functie de o tema (de exemplu rutele maritime comerciale din bazinul Marii Negre)